Owoce i mleko w szkole

W roku szkolnym 2016/2017 po raz kolejny przystąpiliśmy do programów Agencji Rynku Rolnego „Owoce w szkole" oraz "Szklanka mleka"

„Owoce w szkole"Celem programu jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.

Program ten skierowany jest do uczniów klas 0 -III. Dzieci uczestniczące w programie otrzymują w każdym semestrze  dwa lub trzy razy w tygodniu porcje świeżych owoców i warzyw (przygotowanych do bezpośredniego spożycia  tj. czyste, świeże, wystarczająco rozwinięte  i dojrzałe) oraz soki owocowe i  warzywno-owocowe. W bieżącym roku szkolnym dzieci otrzymywać będą następujące owoce i warzywa: jabłka, gruszki, borówki amerykańskie, truskawki, marchewkę, kalarepę, pomidory, paprykę, rzodkiewki oraz soki owocowe i warzywno-owocowe.

"Szklanka mleka" -  głównym celem programu jest promowanie wśród dzieci zasad zdrowego odżywiania oraz kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez zachęcanie ich do konsumpcji mleka i przetworów mlecznych. W Polsce program jest realizowany od 2004 roku i cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród rodziców i dzieci. Instytucją nadzorującą mechanizm "Dopłaty do spożycia mleka w placówkach oświatowych" w ramach Wspólnej Polityki Rolnej UE jest Agencja Rynku Rolnego.